Hieronder een greep uit de recensies van Tikke Takke Toetsenbord:
Kinderversjes, maar dan anders
Ineke tipt op Libris.nl
Volgens mij heb ik me nog nooit zo’n lange tijd verdiept in een kartonboek. Maar bij dit grote kartonboek is dat echt de moeite waard. Het zijn allemaal versjes die iets te maken hebben met de digitale wereld en niet alleen versjes maar als lezer krijg je ook allerlei opdrachten die echt leuk zijn om uit te voeren. Het leuke van dit boek is natuurlijk ook dat het niet de woorden zijn die je normaal in kartonboekjes tegen komt maar het zijn voor de voorlezer ook nog vaak woorden die ze niet zo gemakkelijk tegen komen en zeker niet in versjes vorm. Maar ook de opdrachten of raadsels zijn steeds heel leuk. Ik kan het niet laten om even een voorbeeldje te geven. Zoemie rijdt door de kamer. Papa kijkt lachend toe. Hij zegt: Het huis wordt schoon, en ik word lekker niet moe! Wat ben ik? Je moet het boek dan even omdraaien om het antwoord te lezen. Een robotstofzuiger! Maar dat is niet de enige verrassing in het boek, je kan op iedere pagina met afbeeldingen een QR code scannen en luisteren naar een verhaal van Meester Sander. En dan tijdens het luisteren genieten van de geweldige illustraties van Paco Vink. Een heerlijk boek voor thuis maar zeker ook voor op school en echt voor kinderen van vier tot veel ouder. Lees minder
18 januari 2025 | Ineke tipt | Hardcover https://libris.nl/kennemerboekhandel/a/sander-gordijn–sanne-ramakers/tikke-takke-toetsenbord/501592113
Juf Elsie op Hebban.nl: Kinderen groeien op in een digitale wereld. Ze zien hun ouders achter de computer zitten of bellen met een mobiele telefoon. Op school liggen Ipads en staat er een digibord in het lokaal. Meester Sander en juf Sanne geven met het boek Tikke Takke Toetsenbord kinderen inzicht in de digitale wereld.
Tikke Takke Toetsenbord is een stevig kartonboek, lekker groot van formaat. Je ontdekt versjes, kijk – en zoekplaten, raadsels en beweegopdrachten. Zo kijk je onder andere rond in het huis van meester Sander, doe je een speurtocht in de slimme stad en neem je een kijkje in het slimme klaslokaal.
Een extra leuke toevoeging zijn de qr-codes. Via deze codes krijgen kinderen verhalen te luisteren. Meester Sander vertelt de verhalen.
Tikke Takke Toetsenbord is een kleurrijk boek met prachtige illustraties van Paco Vink. Wat is hij creatief geweest… Op paginagrote prenten heeft hij veel apparaten/voorwerpen getekend. In een kleurrijke balk staat alles naast elkaar waarnaar de kinderen op zoek kunnen gaan. Ze trekken direct de aandacht. Kinderen herkennen de apparaten, die ze thuis hebben en ontdekken nieuwe. Daar worden ze nieuwsgierig naar en willen er meer over weten.
De versjes in het boek zijn heel vrolijk en ritmisch en worden door de kinderen meteen opgepikt. Er is veel herhaling en rijmwoorden zijn volop gebruikt. Grappig is dat de kinderen hier zelf bewegingen bij bedenken. Ze staan niet stil! Daar zorgen ook de beweegopdrachten en raadsel voor. Heel duidelijk staat vermeld wat je kunt doen.
De kinderen kunnen zelf de qr codes scannen en naar de verhalen luisteren. Meester Sander heeft een duidelijke stem. Iedereen luistert aandachtig en weet de juiste dingen aan te wijzen. Er is een grote betrokkenheid.
Bij Tikke takke Toetsenbord is werkelijk aan alles gedacht. Samen rondkijken, ontdekken, bewegen, zoeken, praten, dansen, zwaaien, bellen etc. Een interactief boek voor urenlang kijk – en zoekplezier.Met Tikke Takke Toetsenbord worden kinderen spelenderwijs digiwijs.
https://www.hebban.nl/recensie/jufelsie-over-tikke-takke-toetsenbord
Barend Last op LinkedIn: Ik roep vaak dat we in onderwijs niet vroeg genoeg kunnen beginnen met het ontwikkelen van ‘𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗲 𝗴𝗲𝗹𝗲𝘁𝘁𝗲𝗿𝗱𝗵𝗲𝗶𝗱’. Bij de kleuters kan dat prima, weet ik uit ervaring. Zo las ik als kleutermeester voor uit een prentenboek over computationeel denken en besprak ik het verschil tussen “𝘦𝘤𝘩𝘵” en “𝘯𝘦𝘱” 👀
Nu is er een nieuw boek voor de kleintjes, dat ik graag onder de aandacht breng: 𝗧𝗜𝗞𝗞𝗘 𝗧𝗔𝗞𝗞𝗘 𝗧𝗢𝗘𝗧𝗦𝗘𝗡𝗕𝗢𝗥𝗗 van toppers Sander Gordijn en Sanne Ramakers, dat vol staat met versjes voor een digitale wereld 🌍
Sander zou Sander niet zijn als er niet ook wat digitale elementen aan vast zouden kleven, dus op verschillende plekken staan er QR-codes in het boek die de lezer meenemen naar audio fragmenten die je als ondersteuning kunt gebruiken tijdens actief (voor)lezen. Er zitten ook allemaal zoekplaatjes in het boek, die mooi aanleiding bieden voor kringgesprekken.
Enige aandachtspunt is het veelvuldige gebruik van robots in de vorm van mensen, oftewel wat je met een tongbrekerwoord ‘𝗮𝗻𝘁𝗿𝗼𝗽𝗼𝗺𝗼𝗿𝗳𝗶𝘀𝗺𝗲’ noemt. Mensen die mij kennen, weten dat ik daar kritisch op ben (zie de stichting Better Images of AI).
Nu zien kleuters sowieso (vanuit een rijke fantasie) dieren en spullen vaak als “levende wezens”, en daar is dan ook nog niks mis mee, dus het is niet erg – mits je uiteindelijk wel bespreekt dat al die digitale apparaten geen eigen levens leiden en (nog altijd) afhankelijk zijn van mensen, stroom en kabels 🙌🏻
Top dit, krijg meteen zin om het met de kids te proberen! Niet op de laatste plaats door de toffe illustraties van Paco Vink! Verschenen bij Uitgeverij Luitingh-Sijthoff B.V